Την εγκαθίδρυση παραρτήματος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Διαιτησίας στην Κύπρο καλωσόρισαν τόσο ο Γενικός Εσαγγελέας όσο και ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά την διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσαν  στο Ξενοδοχείο Hilton οι Ροτεριανοί

Προσκεκλημένοι ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος του δικαστηρίου Mauro Sammartano από το Μιλάνο και ο Πρόεδρος του Κυπριακού παραρτήματος του Δικαστηρίου Γιάννος Γεωργιάδης.

Στον χαιρετισμό του ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, τόνισε:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εγκαθίδρυση του Κυπριακού παραρτήματος στην Κύπρο είναι ιδιαίτερα επωφελής στο τομέα της ΔιαΙτησίας και της διαμεσολάβησης. Το Κυπριακό παράρτημα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διαιτησίας έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη σωστή και γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης.

Απο πλευράς του ο Πρόεδρος του παραρτήματος Γιάννος Γεωργιάδης υποστήριξε ότι είναι ιδιάτερη σημαντική η ανάμειξη του πανεπιστημίου UCLAN Cyprus στην ομαλή λειτουργία και επιτυχία του παραρτήματος, το οποίο στεγάζεται στα κτήρια του Πανεπιστημίου, όπου υπάρχει δικαστική αίθουσα και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για το σκοπό αυτό .

Ο κύριος Γεωργιάδης ανέφερε επίσης, ότι η επέκταση στην Κύπρο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διατησίας και Διαμεσολάβησης το οποίον λειτουργεί από το 1959 με έδρα στο Στρασβούργο θα έχει σημαντικά ωφέλη για την Κύπρο και τον Εμπορικό της κόσμο.

«Θα δώσει την ευκαιρία σε Κύπριους και ξένους επιχειρηματίες να επιλύουν αμερόληπτα τις διαφορές τους με γρήγορο κι αποτελεσματικό τρόπο μέσω εξειδικευμένων και έμπειρων διαιτητών. Η επιτυχία του θα προσελκύσει αναμφίβολα πολίτες άλλων χωρών και ιδιαίτερα των γειτονικών μας οι οποίες θα επιλέγουν την Κύπρο ως τόπο για την επίλυση των εμπορικών τους διαφορών. Έτσι η Κύπρος θα γίνει γνωστή ως ένα αξιόπιστο Διεθνές Κέντρο Διατησίας και Διαμεσολάβησης», συνέχισε, καταλήγοντας ότι το Κυπριακό παράρτημα θα μεταφέρει μόρφωση και τεχνογνωσία μέσω ακαδημαϊκών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για Διατητές και διαμεσολαβητές.

Χαιρετισμό απηύθηνε και ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρων Νικολάτος αναφέροντας ότι η διαιτησία και η διαμεσολάβηση μπορεί να αποδειχτούν πολύ χρήσιμα εργαλεία, ιδιαίτερα για την επίλυση εμπορικών και οικονομικών διαφορών.

Ο εμπορικός τομέας, είπε, υποδέχθηκε θερμά τις εναλλακτικές μορφές επίλυσης διαφορών και αναφέρθηκε στις ασφαλιστικές εταιρείες, τους νομικούς οίκους τις επιχειρήσεις και τα κυβερνητικά τμήματα που αναζητούν οικονομικά αποδοτικότερους τρόπους για να χειρίζονται τις διάφορες απαιτήσεις.

Τέλος ο Mauro Sammartano εξήγησε πως λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Διατησίας και εξέφρασε την ικανοποίηση του για την δημιουργία του Κυπριακού παραρτήματος. Ευχαρίστησε δε, τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου γία τα πολύ καλά τους λόγια και για την υποστήριξη τους στην ίδρυση του Κυπριακού παραρτήματος.

Στην Εκδήλωση παρευρέθησαν πέραν των 130 προσκεκλημένων ανάμεσα στους οποίους Δικαστές, Δικηγόροι Λογιστές, Οικονομικοί Σύμβουλοι, Τραπεζίτες και Επιχειρηματίες.

Η επιτροπή του κυπριακού παραρτήματος απαρτίζεται από τους Γιάννο Γεωργίαδη, Πρόεδρο, Αντώνη Ασσιώτη, Γενικό Γραμματέα, Γιώργο Αρέστη, πρώην Δικαστή Ανωτάτου Δικαστηρίου Κύπρου και πρώην Δικαστή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέφανη Σιαήλου Διευθύντρια της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου UCLAN Cyprus, καθώς κι απο τις Καθηγήτριες της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου, Δέσποινα Χριστοφή και Νέβη Αγαπίου.

GASTON